Biofeedback

Geeft je inzicht in (ont)spanning tijdens het werk

Een foto van de Spire.

Wat

In het project Biofeedback leren onze medewerkers om concentratie, focus en spanning te herkennen. Ze leren dit te koppelen aan oorzaken en ontdekken hoe ze hier zelf invloed op kunnen hebben. Het uiteindelijke doel is om medewerkers te leren om zelf invloed te krijgen op hun werkplezier.

Waarom

Sommige van onze medewerkers ervaren psychosomatische klachten. Velen van hen hebben moeite met het bij zichzelf herkennen van (ont)spanning. Zij ervaren of herkennen weinig eigen invloed op hun werkplezier.

Hoe

Het apparaat, de Spire, wordt op het lichaam gedragen. Hierdoor is het mogelijk om ademhalingspatronen te meten. De Spire herkent of de drager kalm is, geconcentreerd is of stress ervaart. Er wordt een signaal afgegeven aan de drager om bewustwording te creƫren. Door een mobiele app worden de gemeten patronen inzichtelijk gemaakt.

Volgende stap

Amfors ontwikkelt een training waarbij onze medewerkers leren om ontspanning en plezier in het werk te vinden. De medewerkers ontdekken hoe de Spire hierbij kan ondersteunen. Begin 2020 wordt de training voor het eerst gegeven.

In het Inclusive Fieldlab wordt de Spire getest als hulpmiddel om bewust te worden van kalmte. Ook onderzoeken we in dit project we de relatie tussen spanning, welbevinden en verzuim op de werkvloer.

Samenwerking

Spirit Jeugdhulp heeft samen met Garage2020 in Amsterdam een succesvol coachingsprogramma ontwikkeld voor stress-reductie op de werkvloer met behulp van Biofeedback. Hierop heeft het Inclusive Fieldlab besloten om de vertaling van dit programma te maken naar de doelgroep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Bekijk in deze video de ervaring van Spirit Jeugdhulp:

Projectleider: Berdien Griffioen

Partners

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!