Inclusieve innovatie in de praktijk: het Exoskelet en de Brace
2 februari 2022
Onze ambassadeurs vertellen hoe het is om met innovatieve hulpmiddelen te werken. In deze serie gaan we dieper in op waarom we dit als organisatie stimuleren. We spreken daarvoor met verschillende leidinggevenden over inclusieve innovatie.
In het eerste artikel van deze serie spraken wij Bastiaan over de Smart Beamer. Voor dit tweede artikel spreken wij Theo, hij is praktijkbegeleider bij ons metaalbedrijf Metafors waar onder andere het Exoskelet en de Brace worden gebruikt. Eerder deelde Roland al zijn ervaringen over het Exoskelet.
Theo, jij zet op jouw afdeling het Exoskelet en de Brace in, wat vind je van die hulpmiddelen?
“Het Exoskelet is wat lastig om aan te trekken. Voor kleine klusjes pak je dus niet zo snel het Exoskelet omdat het dan best veel tijd kost. Vergeleken met het Exoskelet werkt de Brace gewoon veel makkelijker. Het Exoskelet werkt het beste bij werkzaamheden waar je veel voor moet bukken en dat is bij ons eigenlijk niet echt het geval. Onze medewerkers staan vooral voorover gebogen als er platen uit de machines gehaald moeten worden. Dan sta je tegen de machine en hang je wat voorover en dat kan belastend zijn voor je rug. De Brace geeft dan echt veel steun en is praktischer dan het Exoskelet. We zijn er dus erg blij mee.”
En jouw medewerkers, wat vinden zij hiervan?
“Ik denk dat innovatie of nieuwe plannen motiverend werken. Mensen zien dat er iets mee gedaan wordt. Er wordt gezocht naar een oplossing of verbetering en dat motiveert sowieso al denk ik. Er is een proces waar over nagedacht wordt en waarin ideeën worden gewisseld. Innovatie motiveert, het prikkelt iets.”
Hoe krijg je mensen mee met dit soort innovaties?
“Ik denk dat het vooral goed werkt als ze het een ander zien doen. Het is een beetje een drempel. Er hangt toch een bepaalde reputatie rondom het Exoskelet of de Brace, dat mensen denken dat ze zielig zijn als ze zo’n ding om hebben. Als er dan een stoere vent loopt die zegt dat het hartstikke handig is, ja dan zijn anderen ook eerder geneigd om hem te gaan gebruiken.”
Pas jij deze les ook toe binnen jouw afdeling?
“Jazeker. Met de Brace hebben we goed nagedacht over de introductie. We zijn begonnen met één iemand waarvan we wisten dat als hij enthousiast zou zijn, hij de rest ook wel zou kunnen enthousiasmeren. Als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Dit was inderdaad het geval. De medewerker was enthousiast waardoor er nu drie mensen zijn die de Brace gebruiken en een paar weken terug gaf iemand zelf aan dat hij er wel een wilde. We hebben er alvast een paar extra besteld voor de mensen die nog gaan komen.”