Inclusieve innovatie in de praktijk: Smart Beamer

18 januari 2022


Bastiaan met een beveiligingskast die wordt gemaakt met behulp van de Smart Beamer

Onze ambassadeurs vertellen hoe het is om met innovatieve hulpmiddelen te werken. In deze serie gaan we dieper in op waarom we dit als organisatie stimuleren. We spreken daarvoor met verschillende leidinggevenden over inclusieve innovatie.

Voor dit eerste artikel spreken wij Bastiaan, hij is praktijkbegeleider in een productiehal waar met de Smart Beamer wordt gewerkt. Hij werkt nu ongeveer twee jaar bij Amfors en was vanaf het begin betrokken bij de Smart Beamer. In zijn hal werkt Jack, onze ambassadeur die wij eerder spraken over de beamer.

Bastiaan, kun je uitleggen hoe de Smart Beamer een medewerker ondersteunt?

“De Smart Beamer zorgt ervoor dat iemand kan leren op zijn eigen tempo. Het is heel praktisch. De Smart Beamer is visueel met allemaal plaatjes en er staat bijna geen tekst bij. Dus voor mensen die niet kunnen lezen of traag leren doordat ze niet goed kunnen lezen, zorgt de beamer ervoor dat zij ook nieuwe vaardigheden kunnen leren. Neem bijvoorbeeld Jack. Als Jack achter de beamer zit klikt hij zelf door naar de volgende pagina en bepaalt dus zelf wanneer hij de volgende stap wil zetten. Als Jack iets niet begrijpt kan je ook altijd weer teruggaan naar de vorige stap(pen). De medewerker heeft dus altijd de controle over de beamer. Daardoor hoeft hij ook niet steeds de leidinggevende te vragen om hulp. Jack kan zo echt op zijn eigen tempo, zelfstandig een nieuw proces aanleren.”

En naast het werk, helpt de Smart Beamer medewerkers ook nog op andere vlakken?

“Ik merk dat het leren van meer vaardigheden bijdraagt aan de eigenwaarde, zelfvertrouwen en positieve instelling van medewerkers. Ze worden er ook weerbaarder van. Ik merk dat alle medewerkers graag willen doorontwikkelen en de intrinsieke motivatie hebben om een expert te worden op hun eigen niveau maar qua zelfvertrouwen missen ze soms nog wel iets. Als ik hen dus vertel dat ze met de beamer op hun eigen tempo iets op een praktische manier kunnen leren en daarmee meer vaardigheden kunnen leren, dan zorgt dat wel voor enthousiasme.”

Waarvoor kun je, volgens jou, de Smart Beamer het beste inzetten?

“Ik gebruik de beamer vaak als een eerste ontmoeting voor nieuwe medewerkers. Als er dan een nieuw iemand is die graag in een productielijn wil werken, dan stel ik voor dat deze persoon eerst achter de beamer gaat zitten en dat gaat proberen. Op die manier kost het mij minder tijd en kan de medewerker op zijn/haar eigen tempo gelijk aan de slag. Het is voor een nieuwe medewerker altijd belangrijk om gelijk aan het werk te kunnen en door middel van de beamer kan dat."

Welke tips wil je anderen meegeven?

“Om een Smart Beamer toe te kunnen passen denk ik dat het heel belangrijk is om een medewerker enthousiast te maken. Dat kan volgens mij heel goed door het belang van de beamer uit te leggen, dus door uit te leggen wat iemand dan kan doen en ook om de gevolgen ervan uit te leggen. En in het geval van de beamer is dat dan dat iemand complexe producten in elkaar kan zetten, iemand kan moeilijker werk doen en dat geeft meer waarde. Daarnaast werk je mee aan een product dat deuren beveiligd en daarmee maak je de wereld dus ook een stukje veiliger. Dus om het groot te maken en daarna weer klein, daarmee krijg je mensen ook enthousiast."

Ook interessant voor jou

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!