Het Exoskelet: Enthousiasme en koudwatervrees

9 februari 2021

Hoe verleiden wij onze medewerkers tot het dragen van een rug-ontlastend exoskelet? Dit is één van de vragen die wij onderzoeken binnen ons Inclusive Fieldlab. Hint: alleen informeren leidt niet altijd tot gedragsverandering.

Een exoskelet als onderrug ondersteuning

Onze medewerkers verdienen goed en gezond werk. Wanneer werk fysiek belastend is zoeken wij naar mogelijkheden om dit te verlichten. Vanuit het Amfors Inclusive Fieldlab introduceerden wij eind 2018 daarom het Laevo exoskelet bij onze ploeg in de pakketsortering en binnen ons metaalbedrijf Metafors. Dit exoskelet is een uitwendig lichtgewicht til-harnas dat via een ingenieus verensysteem de onderrugbelasting vermindert tot wel 40%.

Kleine stapjes in de goede richting

In het eerste testjaar zijn de resultaten overwegend positief. Eind 2019 winnen wij met dit project de Award Gezond en Veilig Werken van SBCM. Op dat moment gebruikt een drietal medewerkers het exoskelet regelmatig. Eén medewerker, Jeanetta, wil zelfs niet meer zonder. Omdat Jeanetta positieve ervaringen en een betere tilhouding heeft, starten wij een tweede testjaar. Hierin onderzoeken wij of - en hoe – we Jeanetta’s collega’s kunnen verleiden om ook gebruik te maken van de rugondersteuning. Sommige medewerkers voelen zich namelijk niet prettig bij het dragen van het exoskelet.

Onderzoek vanuit vertrouwen en verbinding

Onze stagiair van de Hogeschool van Amsterdam nam de uitdaging aan om vanuit de ogen van de medewerkers zelf te kijken. Eind 2019 startte hij met een meewerkperiode bij PostNL. Door tijdens het werk het gesprek aan te gaan met medewerkers bracht hij in kaart welke factoren het dragen van het exoskelet bevorderen of belemmeren.

Vanuit de vertrouwensband die de stagiair opbouwde met de medewerkers, ontdekte hij dat de meerderheid onvoldoende wist wat een exoskelet was en hoe het werkte. Medewerkers zonder rugklachten willen het exoskelet daarom niet dragen. Bovendien voelen sommigen zich bekeken als zij het exoskelet dragen. Zo werd duidelijk dat de preventieve werking van het exoskelet niet werd herkend en erkent.

Het vervolg

Met de opgedane inzichten vanuit de praktijk starten wij een nieuwe fase waarin wij het exoskelet opnieuw introduceren. We benadrukken hierin de kans die medewerkers hebben om aan een innovatief en bijzonder project mee te doen. Preventie van rugklachten is in deze introductie niet meer de primaire focus omdat dit beter aansluit bij de medewerkers. Benieuwd hoe zij dit hebben ervaren? Lees meer in de volgende update!

Ook interessant voor jou

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!