De 3D printer: ons nieuwste project!

18 augustus 2022

Een nieuw project!

Als Inclusive Fieldlab blijven wij altijd op zoek naar nieuwe, veelbelovende technologieën en methodieken. Nu starten wij met een nieuwe aanwinst: een 3D printer!

Een 3D printer print, zoals de naam het al zegt, 3D-modellen in verschillende materialen. Deze modellen zijn volledig aanpasbaar en de toepassingen hiervoor zijn dus talrijk.

Hoewel het idee voor de aanschaf van een dergelijke printer al langer bestond gaf DCW, het Sociaal ontwikkelbedrijf van Enschede, het laatste zetje. Zij zetten de 3D printer succesvol binnen hun bedrijf in en laten zien dat de printer, wanneer goed geïntroduceerd in de organisatie, voldoende toegankelijk is voor veel verschillende medewerkers. Deze toegankelijkheid is een belangrijke eis voor ons geweest, wij gaan de 3D printer namelijk inzetten voor het maken van hulpmiddelen, voor en door medewerkers op de werkvloer. Dit proces willen wij zo participatief en laagdrempelig mogelijk maken.

Waarom een 3D printer bij Amfors?

Ieder mens maakt weleens gebruik van hulpmiddelen, of dat nu een paperclip is om documenten bij elkaar te houden of een pennenhouder om je bureau te ordenen. Voor onze medewerkers binnen de productie of assemblage is dit net zo. Soms kan een eenvoudig hulpmiddel het werk makkelijker of leuker maken. In het verleden maakten we al verschillende (houten) hulpmiddelen voor specifieke werkzaamheden. Een 3D printer maakt het produceren van deze hulpmiddelen eenvoudiger en vele malen efficiënter omdat, eenmaal getekend, een 3D tekening oneindig gekopieerd kan worden.

Medewerkers binnen Amfors gaan zelf of met ondersteuning ideeën uitwerken en tekeningen maken om te printen. Zo komen medewerkers in aanraking met een nieuwe technologie en zien ze waar hun hulpmiddelen vandaan komen. Door iedereen de kans te geven om zelf een hulpmiddel te bedenken hopen wij medewerkers te stimuleren om zelf na te denken over mogelijke oplossingen en ze aan te moedigen deze ideeën in de praktijk te brengen.

Waar gaan we de 3D printer voor gebruiken?

We gaan de 3D printer op diverse manieren inzetten, bijvoorbeeld voor het maken van mallen. Deze mallen helpen medewerkers door onderdelen van een assemblage te fixeren. Zo heeft de medewerker een hand vrij en is de assemblage eenvoudiger en van consistent hoge kwaliteit.

Naast mallen kun je met de 3D printer gereedschap maken dat aansluit bij de werkzaamheden of een medewerker versterkt wanneer nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verlengstukken voor gereedschap om meer kracht te kunnen zetten. Hoewel de printer deze week pas operationeel is vroegen we alvast een aantal medewerkers om mee te denken. Zij kwamen met tal van ideeën voor bijvoorbeeld een speciale klem om snoeren of kwetsbare chips vast te zetten en zijn enthousiast over het gebruiken van deze hulpmiddelen.

Huidige status

We hebben de printer zelf opgebouwd, zo begrijpen we goed hoe de technologie in elkaar zit, en starten nu met het printen van alle ideeën voor hulpmiddelen. Een van onze collega’s is al druk met het tekenen van allerlei modellen. Hoe deze hulpmiddelen eruit komen te zien en waarvoor we deze gebruiken lees je in een volgend artikel!

Ook interessant voor jou

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!