De Spire: Hanna aan het woord

28 oktober 2021

Binnen het Inclusive Fieldlab werken wij met technologische en sociale innovaties die mensen ondersteuning bieden in hun werk. In deze serie gaan we de vloer op en spreken wij medewerkers die als een van de eerste verschillende innovaties inzetten. Naast ervaringsdeskundige zijn zij ook ambassadeur: door hun ervaringen te delen, enthousiasmeren zij andere medewerkers om nieuwe dingen uit te proberen.

In juli plaatsten wij een update over de toekomst van de Spire en de laatste trainingsronde van ‘Fluitend naar je Werk!’, waar de Spire onderdeel van is. In deze trainingen zijn een aantal deelnemers enthousiast aan de slag gegaan met de Spire. Hanna is één van deze deelnemers. Na de Spire bijna een jaar gebruikt te hebben heeft ze hem inmiddels niet meer nodig. In dit artikel vertelt zij hierover.

Wat is de Spire en hoe werkt het?

“Met de Spire kan je achterhalen welke dingen voor spanning bij jou zorgen en kan je hier vervolgens op reageren,” legt Hanna uit. Ze laat het kleine apparaatje zien en doet voor hoe ze het aan haar broekriem vastmaakt. Door beweging van de buik meet de Spire ademhalingspatronen en geeft via een app biofeedback over (ont)spanning.

Waarom werkt de Spire voor jou goed?

“Ik had wel een idee van wanneer ik gespannen was maar de Spire bevestigde dat voor mij. Ik heb ook veel van de Spire geleerd. Ik weet nu dat als mijn spanning omhoog gaat, dat ik even afstand moet nemen van wat er gebeurt en voor mezelf moet kiezen. Ik loop dan bijvoorbeeld even naar de wc’s of naar buiten om een moment voor mezelf te hebben. Dat deed ik toen ik de Spire had en dat doe ik nu nog steeds, maar dan zonder de Spire.”

Je gebruikt de Spire nu dus niet meer?

“Nee, ik gebruik hem inderdaad niet meer omdat hij steeds minder ging trillen en ik hem dus niet meer nodig had. Ik kan nu zelf herkennen wanneer ik gespannen ben en kan hier zelf goed op reageren waardoor ik rustig word en blijf. Ik merk ook dat ik thuis rustiger ben geworden. Ik heb mezelf aangeleerd hoe ik moet reageren als ik gespannen ben en dat pas ik nu thuis ook toe. Ik denk vaker en meer aan mezelf en dat heb ik nu zonder de Spire ook nog steeds.”

Zou je de Spire aanraden aan collega’s?

“Ja zeker. Als zij merken dat ze gespannen zijn, dan kan de Spire helpen om dit te herkennen en hier iets aan te doen. Het kan denk ik ook helpen als je nieuw werk gaat doen in een nieuwe omgeving, waar je je dus ook vaak gespannen kan voelen. Met de Spire kan je dan achterhalen wat voor spanning zorgt en kan je hier vervolgens op reageren.”

De Spire: het vervolg..

Helaas slaat de fabrikant van de Spire een andere weg in met hun producten waardoor de Spire niet meer in de huidige vorm te gebruiken is door onze medewerkers. Wij zijn nog steeds op zoek naar een geschikt alternatief omdat wij wel de potentie zien van biofeedback als ondersteunend middel. In deze update lees je daar meer over. Hiernaast kunnen onze medewerkers de training ‘Fluitend naar je Werk!’ wel nog steeds volgen om meer te leren over werkplezier en (ont)spanning en het beïnvloeden daarvan.

Ook interessant voor jou

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!