Spanning en de Spire: een positieve kijk doet wonderen

18 februari 2021

Bij Amfors is de werktevredenheid hoog! Toch zien sommige medewerkers op tegen hun werkdag omdat zij spanning of stress ervaren. Zij zijn zich niet altijd bewust van deze spanning of herkennen onvoldoende op welke momenten de spanning toeslaat en hoe zij deze zelf kunnen verminderen. Hierdoor ervaren zij spanning vaak als een externe factor die moeilijk te beïnvloeden is. Vanuit het Amfors Inclusive Fieldlab zochten wij naar manieren om onze medewerkers te ondersteunen om fluitend naar het werk te gaan. In 2018 introduceerden wij daarom de Spire: een klein apparaatje dat biofeedback geeft. Onze hoofdvraag: kan deze innovatie medewerkers helpen om inzicht te krijgen in hun (ont)spanning?

Eerste ervaringen: het gebruik is lastiger dan verwacht

De Spire signaleert (ont)spanning door middel van ademhalingsmetingen. De bijbehorende App biedt vrij eenvoudige ontspanningsinterventies. Toch bleek deze innovatie voor onze medewerkers lastiger dan verwacht. Zij vonden het gebruik complex en hadden behoefde aan goede begeleiding. Voor leidinggevenden was dit in de praktijk niet gemakkelijk te combineren met hun dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast vonden medewerkers het bespreken van spanning óók spannend. Tot slot merkten we dat veel medewerkers spanning als louter negatief zagen en de oorzaak van de spanning regelmatig buiten zichzelf zochten. Vaak met frustratie en onbegrip als gevolg. “Ik kan er toch niks aan veranderen, want mijn collega doet altijd…”. Medewerkers gingen spanning als een groot probleem zien en werden daar niet ontspannen van. Het gewenste effect werd daarom nog niet bereikt en de Spire bood onvoldoende uitkomst als op zichzelf staande oplossing.

Onze oplossing: een training over werkplezier

We besloten over te gaan op een positievere aanpak van het thema spanning. De focus verlegden we van spanning naar ontspanning, en van probleem naar plezier. Werkplezier geeft immers ontspanning. Daarbij ontwikkelden wij de toegankelijke training 'Fluitend naar je werk!'. Tijdens deze training creëerden we een veilige omgeving waarbij medewerkers aan de slag gingen met vragen zoals: wat maakt jouw werkdag tot een goede werkdag? Hoe ontspan jij je? Wat maakt de samenwerking met collega’s prettig? Hoe kun je dat sturen? Ook brachten medewerkers het geleerde direct in de praktijk door werkplek-opdrachten en regelmatige evaluaties met de leidinggevenden en trainers.

De Spire was een hulpmiddel in de training; een extra handvat in het herkennen en omgaan met (ont)spanning. Daarnaast oefenden de deelnemers met ademhaling, beweging, samenwerking en communicatie. Hierdoor ondervonden zij dat spanning en ontspanning beïnvloedbaar zijn en dat leidde tot meer werkplezier.

Een fluitend vervolg in 2021

De eerste trainingsronde in 2020 was een groot succes. Deelnemers en hun leidinggevenden zien aanzienlijke verschillen in de omgang met (ont)spanning op de werkvloer. Eén medewerker wil niet meer zonder de Spire. Daarom krijgt de training een vervolg. Vanwege corona is dit vertraagd, maar naar verwachting is de start in het voorjaar van 2021. Houd de website in de gaten voor nieuwe updates!

Ook interessant voor jou

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!