Know Yourself: in gesprek over spanning met behulp van de Fitbit

26 april 2022

Een alternatief voor de Spire

In dit artikel schreven we over onze zoektocht naar een alternatief voor de Spire. De Spire wordt namelijk niet meer ondersteund. Toch zien wij nog steeds mogelijkheden in biofeedback als ondersteuning in het voeren van gesprekken over spanning en stress. Door deze technologie krijgen medewerkers beter inzicht in hun eigen (negatieve) spanning, een belangrijke eerste stap om hier beter mee om te gaan.

Het vinden van een alternatief voor de Spire bleek niet eenvoudig. De oplossing moet zowel eenvoudig als gebruiksvriendelijk zijn en, waar mogelijk, in eenvoudige taal. Daarnaast is het belangrijk dat het hulpmiddel niet te invasief en opvallend is om stigmatisering te voorkomen.

De mogelijke oplossing

Via de Tech for Inclusion challenge van CTI hoorden wij over CarapaxIT en hun oplossing. CarapaxIT is een IT-bedrijf waar mensen met autisme werken. Ook zij merkten dat het voor hun medewerkers lastig kan zijn om te achterhalen waar stress vandaan komt en wat er aan gedaan kan worden. CarapaxIT ontwikkelde daarom de methode Know Yourself. Als onderdeel van de Tech for Inclusion challenge kan Amfors meedoen in een pilot van CarapaxIT. In de komende maanden doen drie van onze medewerkers samen met hun praktijkbegeleider mee aan deze pilot om te onderzoeken of deze methode ook geschikt is voor gebruik binnen Amfors.

Know Yourself

In de pilot wordt de hartslagvariabiliteit (HSV) van de deelnemers gemeten door middel van een Fitbit. HSV is een bewezen indicator van langdurige stress. Als je veel stress hebt, past je hartslag zich minder goed aan. Know Yourself geeft je inzicht in veranderingen in stressniveaus over een bepaalde tijd door de metingen van de Fitbit. Naast de metingen beantwoorden de deelnemers van de pilot dagelijks een korte vragenlijst op hun smartphone over thema’s zoals slaap, sociaal contact, en beweging.

De HSV en de antwoorden op de vragenlijst worden samengevoegd en geanalyseerd. Deelnemers kunnen deze analyse inzien in de bijbehorende app. Zo ziet een deelnemer hoe het stressniveau in de afgelopen week is veranderd ten opzichte van eerdere weken, en welke factoren hiervan de oorzaak zouden kunnen zijn.

Technologie als gespreksstarter

Dit overzicht is een belangrijke start, maar is niet de hele oplossing. Deelnemers bespreken dit overzicht wekelijks met hun praktijkbegeleider en kijken dan samen wat de deelnemer kan doen om minder last te hebben van stress. Zo is dit een methode die medewerkers helpt om inzicht te krijgen in hun eigen stressniveau én geeft het de praktijkbegeleiders handvatten om hierover in gesprek te gaan.

Na deze pilot evalueren we de methode. Is dit een geschikte manier om biofeedback in te zetten binnen Amfors? Wat viel ons op, welke lessen hebben we geleerd en waar moeten we rekening mee houden als we deze methode vaker gaan gebruiken? In een volgend artikel hopen we deze vragen te kunnen beantwoorden, dus houd onze website in de gaten!

Ook interessant voor jou

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!